fbpx

Musearm_behandling

Musearm

Musarm, tennisarm, tennis albue, lateral epicondylit, lateral epicondylalgi vondt i albuen på utsiden, kommer i all hovedsak av overbelastning av muskulatur, og fremfor alt festet til muskulaturen i underarmen. Før var det feil teknikk i tennis som var den vanligste årsaken til denne skaden, i dag er det musebruk som ofte er synderen.

Symptomene er smerter i festet på utsiden av albuen ved for eksempel å skru opp lokk, ta folk i hånden, presse håndleddet opp.

For å lykkes med behandling av musearm tilstanden er det viktig å gjøre noe med årsaken til musearm problemet. Behandlingen blir selvsagt individuelt tilpasset men kan for eksempel bestå av muskulær behandling med massasje og tøy, hjemmeøvelser med eksentrisk trening og tøy. Trykkbølgebehandling er også et effektivt verktøy spesielt ved kroniske tilstander.

Årsaker til Musearm

Ved hyppig bruk av PC samt andre relaterte hjelpemidler der mennesker sitter i en statisk posisjon, det vil si en gitt posisjon over lang tid uten bevegelse, synes tendenser til at man ofte spenner opp andre muskler enn de som hovedsakelig skal stabilisere kroppen.
I tilfellene rundt diagnosen musearm/tennisalbue eller lateral epicondylalgi kan diagnosen skrive seg tilbake til kompensasjoner (spenninger i muskler som er en følge av at stabiliserende muskler mister sin bærende rolle, og andre muskler må da ta over samme rolle uten at de fra kroppens side er tiltenkt dette) fra muskler som roterer underarmen innover, “pronerer” den slik at muskler på underarmens overside spenner seg opp i en utstrekt posisjon.

Smerter forårsaket av Musearm

Dette fører som sagt til at disse musklene (ekstensor carpi radialis longus og brevis) jobber statisk, og over tid kan dette skape smerter lokalt eller spre seg til nærliggende områder. Pågår dette over lang tid kan det resultere i betennelse (-it) i den gitte muskel/struktur.

Hvordan jobbe preventivt mot musearm

God ergonomi, posisjonen du befinner deg i på jobb samt ellers i hverdagen har betydning for å unngå denne type problematikk. Muskelbehandling av kompensatoriske muskler samt råd om rett arbeidsstilling etc. sammen med gode øvelser til hjemmebruk er fine tiltak for å unngå diagnosen. Er skaden allerede skjedd er det viktig å behandle så tidlig så mulig for at tilstanden ikke skal bli kronisk. Alt etter tilstanden brukes behandlingsmetoder som nevnt ovenfor.

Ofte ser vi behandlere at denne diagnosen kan relateres til innskrenkninger i muskler og ledd nærmere kroppens kjerne. I dette tilfelle brystryggen som er den øvre delen av ryggen. Feil ergonomi på arbeidsplassen gir ofte en sammenkrøket rygg og over tid spennes disse områdene opp og selve bevegelsene i området og rundt blir innskrenket. Den gitte person tar ut bevegelsen heller andre steder i kroppen som kan resultere i at armens muskler ikke brukes slik de er blitt tilsiktet. I slike tilfeller trenger ikke bare det affiserte området behandling, men også andre områder som har en indirekte innvirkning på diagnosen. Slik tilføres en helhetlig behandling som ikke bare fjerner symptomene der og da, men fokuserer på en mer bærekraftig tilnærming.

Opplever du disse plagene, er det lurt å få hjelp hos en naprapat. Kontakt oss gjerne for en behandlingstime.