fbpx

Mobilisering er en form for veldig spesifikk og leddnær tøyning som brukes for å normalisere bevegeligheten mellom ledd.

I den hensikt å normalisere funksjonen i en rygg, et bekken eller ekstremitetsledd bruker naprapaten, som alternativ til manipulasjonen, mobilisering. Naprapaten tar også her grep med hendene over leddet og blokkerer uønskede bevegelser i det aktuelle leddet samt i de øvrige leddene. Ønsket bevegelse tas så ut innenfor eller ved den fysiologiske bevegelsesbarrieren for leddet, uten at det legges til noen impuls.

Pasienten får deretter aktivt delta i et isometrisk motarbeide med de muskler som forhindrer ønsket bevegelighet. Effekten av motarbeidet er senespolenes hemmende effekt på muskeltonusen. Dette drar man nytte av ved den påfølgende avslappingen da den ønskelige bevegeligheten passivt tas ut.

Det å benytte mobilisering som et alternativ til manipulasjon ved nedsatt bevegelighet i rygg, bekken eller ekstremitetsledd skiller naprapaten fra den andre store gruppen innom manuell medisin, kiropraktorene.