fbpx

Vondt i hælen_Naprapatsenteret

Vondt i hælen

Ca 70% av befolkningen kommer til å få vondt i hælene/føttene. Det er mange plager man kan få i føttene men noen av de vanligste områdene å få vondt er vond i hælen og i fotbuen.

Hælsmerter

Plantarfascit, eller plantar hel smerte, er en tilstand som ofte gir smerter i bakkant av fotbuen og i helen. Tilstanden kan oppstå av flere årsaker men generelt er det for stor belastning på denne platen under foten som heter plantarfasciaen som er årsak til at problemet her oppstått. Når skaden har skjedd er det utrolig viktig å forstå sammenhengene mellom oppkomstmekanismer og hvilke tiltak som skal settes i verk i hvilken rekkefølge for å oppnå resultater.

Eksempel på vondt i hælen

Et eksempel på dette kan være at man har ustabilitet i fotens ledd hvilken medfører av foten planer ut mye (pronerer mye). Dette vil føre til stort drag i plantarfasciaen og det vil kunne oppstå små bristninger i enkelte deler av denne. Disse bristningene vil fremfor alt få ro til å gro når foten ikke blir belastet. Det personen vil oppleve er smerter i fotbuen eller i helen avhengig av hvor skaden har oppstått. Spesielt vil man ofte kunne oppleve smerter etter lengre tids hvile

Behandlingen av vondt i hælen

Ved behandling av denne pasienten ville vi begynt med å finne en såle som reduserer utplantingen og dermed også årsaken til at problemet oppstod til å begynne med. Uten å begynne med det gir den ingen mening å begynne å behandle, siden skaden da vil oppstå igjen og igjen. Når man belaster foten planer den altså ut, men når man ikke belaster foten blir fotbuen kortere (supinert fot). Som nevnt tidligere gror foten fremfor alt når den er i ro. Problemet er at plantarfasciaen da gror i en forkortet posisjon. Når foten så belastes planer den ut og vevet som har grodd ryker på nytt og det er derfor meget smertefullt de første skrittene. For å unngå dette anbefaler vi som regel alltid å benytte Strasburg sokk om natten som kommer til å holde foten i lett tøy om natten. Vi har altså da via sålen motvirket at plantarfasciaen ikke strekkes for mye under belastning og vi har med Strassburg sokken hindret at plantarfasciaen gror i forkortet posisjon. Avhengig av hvor lenge man har hatt problemet og individuelle anatomiske forskjeller så benyttes så ulike behandlings tiltak som trykkbølge, massasje, laser, manipulasjon, hjemme øvelser osv.

Hælsporre er en annen diagnose man kan ha fått om man har smerter i helen. Hælsporre har også en sammenheng med plantarfasciaen siden det er i dens feste att hælsporren oppstår. En vanlig årsak er igjen for mye drag i plantarfasciaen. Draget fører til mye belastning i festet i helen hvilket i sin tur fører til beinvekst i festet. Dette beinet blir en liten spiss som stikker ut fra helen, hælsporre. Denne forkalkningen er i seg selv ikke smertefull men når den treffer andre strukturer så skaper den irritasjon som i sin tur gir smerter. Behandling av hælsporre består i å redusere belastningen på plantarfasciaen og muligheten hælsporren har til å irritere annet vev.

Severs-hel eller apofysit er en annen vanlig smertetilstand i helen.

Denne smerten sitter mer i bakkant av helen og oppstår som regel i ca 11-13 års alder. Det er veldig vanlig at de som driver med fotball og håndball får dette. Disse skal behandles med såle med dyp helkopp. Vi har utrolig gode resultater med disse plagene og i de aller fleste tilfellene krever det ikke mye behandling men at det benyttes riktige såler i hverdags sko og i treningssko.